Γάμοι

Οργανώστε τέλεια το γάμο σας (οι οδηγίες απευθύνονται κυρίως στις κυρίες, μιας και αυτές φροντίζουν για τις λεπτομέρειες του γάμου)

WeddingCake

Δεκαέξι έως εννέα μήνες πριν

 • Καθορίστε την ημερομηνία. Να έχετε κατά νου πως δε γίνονται θρησκευτικοί γάμοι μεταξύ 18 και 25 Δεκεμβρίου, 7 Ιανουαρίου, 40 μέρες πριν το Πάσχα, τα ψυχοσάββατα, του Αγίου Πνεύματος, μεταξύ 6 και 15 Αυγούστου και 29 Αυγούστου. Να ξέρετε πως αν διαλέξετε μια άλλη μέρα εκτός από Σάββατο και Κυριακή το κόστος μειώνεται σημαντικά και οι επιλογές του χώρου αυξάνονται.
 • Αγοράστε ένα ντοσιέ ή ένα φάκελο και γεμίστε το με τα αποκόμματα που θα σας τραβήξουν το ενδιαφέρον από περιοδικά και καταλόγους με νυφικά, ντεκόρ, ανθοσυνθέσεις και φαγητά που θα ξεφυλίσσετε. Κρατήστε τα πιο ενδιαφέροντα και για να πάρετε ιδέες και για να έχετε συγκεντρωμένα τα στοιχεία επικοινωνίας των εταιριών.
 • Υπολογίστε το budget σας. Καθορίστε πόσα χρήματα σκοπεύετε να ξοδέψετε συνυπολογίζοντας την οικονομική βοήθεια που θα έχετε από τις οικογένειές σας, μαζί με τις οικονομίες σας. (Η τυχόν οικονομική βοήθεια από γονείς και συγγενείς να θυμάστε πως δεν μεταφράζεται αυτόματα σε ανακάτεμά τους στο γάμο σας).
 • Αρχίστε να σκέφτεστε πώς θα θέλατε να περάσετε αυτή τη σημαντική μέρα της ζωής σας. Όσες περισσότερες γνώμες ακούτε τόσο απομακρύνεστε από το όραμά σας και κινδυνεύετε ο γάμος σας να μοιάζει με απωθημένο των άλλων και όχι με το δικό σας όνειρο.
 • Αποφασίστε αν ο γάμος σας θέλετε να είναι πολυπληθής ή κλειστός. Να έχετε κατά νου πως αν είστε μοναχοπαίδι ή η πρώτη από την οικογένεια που παντρεύεται μάλλον δε θα γλιτώσετε από την μακροσκελή λίστα καλεσμένων που θα ξεμυτίσει από το μυαλό των γονιών σας.
 • Ξεκινήστε να γράφετε (με μολύβι, γιατί θα σβήσετε και θα γράψετε αμέτρητες φορές μέσα στους επόμενους μήνες) μια λίστα με τους ανθρώπους που φαντάζεστε πως θα θέλατε να έχετε κοντά σας. Από τη στιγμή που θα ανακοινώσετε είτε τον αρραβώνα σας είτε την πρόθεσή σας να παντρευτείτε ο κόσμος σας θα αρχίσει να αναρωτιέται αν θα συμπεριληφθεί στη λίστα οπότε καλό είναι να είστε ένα βήμα μπροστά στους υπολογισμούς σας.
 • Κάντε έναν πρόχειρο υπολογισμό του αριθμού των ανθρώπων που θέλετε να καλέσετε, και ξεκινήστε να καταγράφετε τη λίστα για να τη συμπληρώσετε εν καιρώ με τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Να θυμάστε πως το savoir vivre επιβάλλει να συμπεριλάβετε τους καλεσμένους του μυστηρίου και στη δεξίωση. (Θέλετε να κρατήσετε το κόστος χαμηλό; Μπορεί να είναι σκληρό αλλά θα πρέπει να αρχίσετε να σβήνετε ονόματα από την αρχική λίστα σας ώσπου να καταλήξετε στην τελική).
 • Σκεφτείτε αν το γάμο σας θέλετε να τον σχεδιάσετε και υλοποιήσετε μόνες σας ή αν προτιμάτε να αναθέσετε την οργάνωσή του σε κάποια εταιρεία. Με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαγείτε από την ευθύνη του να επικοινωνείτε με καθέναν από τους καλεσμένους σας και τους προμηθευτές (ανθοπωλεία, catering κτλ) και παρότι ίσως πιστεύετε πως θα σας κοστίσει περισσότερο με αυτόν τον τρόπο τελικά μπορεί και να σας βγει πιο οικονομικά μια που εκείνοι διαθέτουν καλύτερη τεχνογνωσία, γνωρίζουν τις πηγές και λειτουργούν με βάση το budget που τους έχετε θέσει (και αναλαμβάνουν και το ρόλο του κακού απέναντι σε συγγενείς που ξεπερνούν τα επιθυμητά όρια προσπαθώντας να ανακατευτούν εκεί που δεν τους σπέρνουν).
 • Διαλέξτε εκκλησία (στην περίπτωση πολιτικού γάμου πρέπει να κλείσετε ραντεβού με το δημαρχείο και τον αρμόδιο υπάλληλο) και χώρο για το πάρτι.
 • Αποφασίστε αν θέλετε να γίνει η τελετή και η δεξίωση στον ίδιο ή σε διαφορετικούς χώρους και υπολογίστε το χρόνο που θα χρειαστεί για να μεταβείτε εσείς και οι καλεσμένοι σας από το ένα μέρος στο άλλο. Αν πρόκειται όλα αυτά να συμβούν σε τόπο διαφορετικό από αυτόν της κατοικίας σας αναζητήστε ξενοδοχεία και τρόπους μετακίνησης, αποφασίστε τι θα πληρώσετε εσείς και τι οι προσκεκλημένοι σας και, σε κάθε περίπτωση, προμηθεύστε τους με μια λίστα ξενοδοχείων, όπως επιβάλλει το savoir vivre. Ήδη τους βάζετε να κάνουν αρκετό κόπο για να φτάσουν στον προορισμό σας, ας μη χρειαστεί να ψάξουν και που στο καλό θα μείνουν.
 • Αναζητήστε τον ιερέα που θα τελέσει το μυστήριο. Καλό θα είναι να σας είναι συμπαθής. Επειδή ο γάμος οφείλει να γίνει στην ενορία στην οποία ανήκει η νύφη αν θέλετε να πάτε αλλού θα χρειαστείτε άδεια από τον παπά της ενορίας (ο οποίος μπορεί να μην είναι και τόσο συνεργάσιμος και καλό είναι να το διαπιστώσετε από νωρίς). Στην περίπτωση πολιτικού γάμου μάθετε τι ώρες προσφέρονται από το αρμόδιο δημαρχείο για να επιλέξετε την βολικότερη και να κλείσετε το ραντεβουδάκι σας.
 • Αναζητήστε φωτογράφους, ανθοπωλεία, μπάντες/ ορχήστρες αν θέλετε ζωντανή μουσική, DJs, caterings και κρατήστε τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο ντοσιέ/ φάκελό σας για να φτάσετε να επιλέξετε τελικά όχι μόνο τους πιο κοντινούς στην αισθητική και το γούστο

Οκτώ μήνες πριν

 • Επιλέξτε το φωτογράφο του γάμου σας. Δε χρειάζεται να αναλύσετε τις λεπτομέρειες ακόμα αλλά καλό είναι να σιγουρευτείτε πως θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες σας εκείνη την ημέρα και θα αποτυπώσει τις στιγμές σας έτσι όπως το έχετε φανταστεί. Εξασφαλίστε την διαρκή και εκτενή παρουσία του στο γάμο και στο πάρτι σας για να μη βρεθείτε προ απροόπτου στη μέση της γιορτής.
 • Τσεκάρετε τους DJs που έχετε στη λίστα σας.
 • Συναντηθείτε με τους υπεύθυνους των caterings. Αν το μέρος στο οποίο επιλέξατε να κάνετε το πάρτι του γάμου σας δεν παρέχει τη συγκεκριμένη υπηρεσία ή έχετε συμφωνήσει πως θα είναι το catering δικό σας καλό είναι να διαλέξετε ποιος θα το αναλάβει από τώρα ώστε να αρχίσετε να κουβεντιάζετε (και να δοκιμάζετε) το μενού σιγά σιγά. Διαλέξτε το νυφικό σας. Έστω το σχεδιαστή. Να έχετε κατά νου πως θα πρέπει να σφηνώσετε στο οργανόγραμμά σας χρόνο για τουλάχιστον 5 πρόβες και αυτό αφού καταλήξετε στο σχέδιο.
 • Ακόμα και αν δεν μετακινηθείτε από τον τόπο κατοικίας σας ίσως να έχετε προσκεκλημένους από άλλες πόλεις. Κάντε κράτηση σε κάποιο ξενοδοχείο κοντά στο μέρος όπου θα γίνει ο γάμος ή η δεξίωση για εκείνους. Επιλέξτε 3-4 ξενοδοχεία σε μια ευρεία γκάμα τιμών εν πρόκειται να επωμιστούν εκείνοι το κόστος για να μπορούν να διαλέξουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους.
 • Ανοίξτε λίστα γάμου (σε περισσότερα από ένα καταστήματα είναι δυνατόν). Και θα απαλλάξετε τους καλεσμένους σας από το να λύσουν την σπαζοκεφαλιά του τι στο καλό να σας φέρουν δώρο και θα γλιτώσετε από το να βρεθείτε με αμέτρητα άχρηστα αντικείμενα που είτε θα καταλήξουν στα σκουπίδια είτε θα σας κάνουν να τρέχετε από μαγαζί σε μαγαζί αλλάζοντάς τα τους επόμενους μήνες.

Επτά με έξι μήνες πριν

 • Επιλέξτε και αγοράστε τα προσκλητήριά σας (και τις save the date καρτούλες σας αν έχετε σκοπό να στείλετε). Συμπεριλάβετε και έναν χάρτη με οδηγίες για το πώς να φτάσουν οι καλεσμένοι στην εκκλησία και από εκεί στο χώρο της εκδήλωσης αν είναι διαφορετικός.
 • Το να γράψετε έναν έναν φάκελο είναι πολύ χρονοβόρο οπότε ίσως να προτιμήσετε να τυπώσετε τα ονόματα ή να το αναθέσετε στον τυπογράφο ή να επιστρατεύσετε φίλους και συγγενείς για να μοιραστείτε τη δουλειά.
 • Οργανώστε το ταξίδι του μέλιτος. Αν έχετε βάλει στο μάτι έναν προορισμό εκτός ΕΕ ελέγξτε αν τα διαβατήριά σας ισχύουν και αν όχι ανανεώστε τα για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή. Αν σκοπεύετε, δε, να πάτε σε κάποιο μέρος για το οποίο χρειάζεστε ιατρική αρωγή, εμβόλια κτλ (π.χ. Αφρική) προγραμματίστε τα ιατρικά ραντεβού που χρειάζονται.
 • Αν έχετε παρανυφάκια στο γάμο σας -και αφού έχετε αποφασίσει πώς θα είναι το δικό σας νυφικό- διαλέξτε (μαζί με τους γονείς τους ενδεχομένως) τα ρούχα που θα φορέσουν. Αν ράψετε a sortie ρούχα για τα παρανυφάκια σας υπολογίστε πως ίσως χρειαστούν πρόβες (και χρήματα).
 • Στείλτε save the date κάρτες, sms ή e-mails στους καλεσμένους σας. Οι κάρτες είναι μια σχετικά υπερβολική αν και πολύ διαδεδομένη και της μόδας κίνηση αλλά ένα sms ή e-mail ακόμα και στους πολύ κοντινούς σας διαθέτει μια χιουμοριστική χροιά. Κάθε μία από αυτές τις επιλογές ενισχύουν πάντως την προσμονή των καλεσμένων σας για αυτή την τόσο σπουδαία μέρα που θα μοιραστούν μαζί σας.
 • Αν ο γάμος ή το πάρτι σας έχετε αποφασίσει πως θα γίνει σε εξωτερικό χώρο π.χ. σε μια παραλία ή σε μια βουνοκορφή και άρα πρέπει να φροντίσετε για την υποδομή κλείστε ηχεία, φώτα, μηχανήματα, χημικές τουαλέτες, καρέκλες κτλ.
 • Κλείστε ανθοπώλη. Το γεγονός πως τα ανθοπωλεία καλούνται να εξυπηρετήσουν πολλούς διαφορετικούς πελάτες μέσα στην ίδια ημέρα σημαίνει πως τώρα είναι η ώρα να διαλέξετε αυτόν που θα σας βάλει στη λίστα του και θα σας υπολογίζει. Επίσης είναι πια η στιγμή να διαλέξετε τα χρώματα και τα λουλούδια που θέλετε να έχετε στην εκκλησία.
 • Οργανώστε τη μεταφορά σας. Θέλετε λιμουζίνα; Το σούπερ αυτοκίνητο κάποιου φίλου/ συγγενή σας; Μια αντίκα; Επειδή ίσως χρειαστεί να το νοικιάσετε και ενδεχομένως την ίδια ιδέα να έχουν και άλλοι την ίδια ιδέα καλό είναι να κάνετε τα κουμάντα σας για να μη μείνει λειψή η φαντασίωσή σας.
 • Διαλέξτε τον προορισμό σας και κλείστε ημερομηνίες, εισιτήρια, ξενοδοχεία για το ταξίδι του μέλιτος.

Πέντε έως τέσσερις μήνες πριν

 • Βγάλτε άδεια γάμου. Η άδεια γάμου πρέπει να εκτελεστεί μέσα σε έξι μήνες από την έκδοσή της αλλιώς χρειάζεται ανανέωση.
 • Συναντηθείτε με τον ιερέα και βεβαιωθείτε πως έχετε όλα τα επίσημα έγγραφα που είναι απαραίτητα για το γάμο.
 • Τσεκάρετε τα προσκλητήρια. Ζητήστε από τον τυπογράφο/ γραφίστα δείγματα από την τελική πρόσκληση και κάντε τις απαιτούμενες αλλαγές. Αποφασίστε ποιος καλεί. Εσείς ή οι γονείς;
 • Διαλέξτε και παραγγείλτε την τούρτα του γάμου σας -αν είναι να την πάρετε από διαφορετικό ζαχαροπλαστείο από αυτό του catering. Ορισμένα ζαχαροπλαστεία χρειάζονται ενημέρωση αρκετό καιρό πριν και εσείς θα πρέπει να δοκιμάσετε και τις γεύσεις εκτός από το σχέδιο προτού καταλήξετε στην επιθυμητή.
 • Δώστε στη φίλη σας που οργανώνει το bachelorette πάρτι σας (χμ, αν και εφόσον δεν είναι έκπληξη) τη λίστα καλεσμένων σας, με τα στοιχεία επικοινωνίας τους.
 • Διαλέξτε τα παπούτσια που θα κομποζάρουν με το νυφικό σας ώστε να σχεδιαστεί το φόρεμα στο κατάλληλο μήκος ανάλογα με τα τακούνια σας και προγραμματίστε τις πρόβες νυφικού.
 • Προγραμματίστε ραντεβού με κομμωτές και μακιγιέρ για να διαλέξετε το στιλ που θέλετε και να επιλέξετε αυτόν που σας ταιριάζει καλύτερα. Βγάλτε φωτογραφίες από τις κομμώσεις και τα μακιγιάζ που θα σας προτείνουν για να διαλέξετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο. Προνοήστε και για την ετοιμασία των γυναικών που θα είναι μαζί σας την ημέρα του γάμου σας.
 • Κλείστε ραντεβού με τον DJ για να δώσετε την μουσική κατεύθυνση της δεξίωσής σας και να επιλέξετε το κομμάτι της εισόδου σας, το κομμάτι που θα ακούγεται όταν θα κόψετε την τούρτα και γενικά να φτιάξετε μια λίστα με τα τραγούδια που θέλετε να ακουστούν αλλά και με αυτά που ΔΕΝ θέλετε να συνοδεύσουν μουσικά το γαμήλιο πάρτι σας. Αφήστε τον DJ να κάνει τη δουλειά του, την οποία μάλλον ξέρει καλύτερα από εσάς. Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο επιλέξτε τους DJs Trikala.

Τρεις μήνες πριν

 • Καταλήξτε στο μενού και στον ανθοστολισμό. Καλό είναι να περιμένετε έως τώρα ώστε να είστε σίγουρες τι υπάρχει διαθέσιμο αφού τόσο τα λουλούδια όσο και οι πρώτες ύλες για τα πιάτα του γεύματος επηρεάζονται από την εποχή. (tip: ζητήστε δείγμα της σύνθεσης που σκοπεύει να κάνει το ανθοπωλείο για να είστε σίγουρη πως συμβαδίζει με αυτό που έχετε συνεννοηθεί)
 • Αγοράστε εσώρουχα. Και προγραμματίστε μια πρόβα νυφικού φορώντας τα συγκεκριμένα εσώρουχα για να είστε σίγουρες πως είναι τα κατάλληλα για το φόρεμά σας. (tip: καλύτερα να διαλέξετε άνετα και βολικά εσώρουχα για να μην ταλαιπωρηθείτε παρά σέξι μια που το μόνο σίγουρο είναι πως θα θυσιαστούν στο βωμό της απίστευτης κούρασης και εξάντλησής σας).
 • Αν οι καλεσμένοι σας δεν ξεπερνούν τα 150 άτομα φτιάξτε καρτούλες με τα ονόματα των προσκεκλημένων σας για να τις τοποθετήσετε στα τραπέζια της δεξίωσης. Αν δεν φτάνει το budget σας για τέτοιες πολυτέλειες δε χρειάζεται να αποτανθείτε στον τυπογράφο/ γραφίστα για κάτι τόσο απλό. Μπορείτε ωραιότατα να γράψετε χειρόγραφα τα ονόματά τους σε χρωματιστές κάρτες ή να τις φτιάξετε στον υπολογιστή σας αν είστε εξοικειωμένες με την τεχνολογία (ή αν είναι κάποιος κοντινός σας είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία, επίσης).
 • Υπολογίστε πόσα παιδιά θα έρθουν στο γάμο σας. Αν είναι περισσότερα από 10 καλό είναι να συμπεριλάβετε στον προϋπολογισμό σας και έναν άνθρωπο να τα απασχολεί για να περάσουν καλά και οι γονείς τους και τα ίδια και εσείς.
 • Αγοράστε τις βέρες σας. Μπορεί να σας φαίνεται κάπως νωρίς αλλά έτσι θα έχετε χρόνο για να τις προσαρμόσετε ακριβώς στο μέγεθός σας και για να χαράξετε τα ονόματά σας ή ό,τι άλλο θέλετε στο εσωτερικό. Αν έχετε ήδη αρραβωνιαστεί μάλλον έχετε ξεμπλέξει εδώ και καιρό από αυτό το task οπότε αγνοήστε το.
 • Διαλέξτε τα στέφανα. Αποφύγετε τις υπερβολές και προτιμήστε ένα απλό σχέδιο για να μη βρεθείτε μπλεγμένη με αγκάθια μέσα στην περίτεχνη κώμη σας.
 • Φτιάξτε το χρονοδιάγραμμα της γαμήλιας ημέρας. Μιλήστε με κάθε έναν από όσους ανακατεύονται στο γάμο σας (φωτογράφο, μετρ, DJ κτλ) και δώστε τους να καταλάβουν πως σέβεστε τους καλεσμένους σας τόσο ώστε να μην θέλετε να τους αφήνετε να περιμένουν από τη μία διαδικασία (π.χ. φωτογράφηση) στην άλλη (π.χ. είσοδος ζευγαριού). Το ζήτημα δεν είναι να βγάλετε μόνο μια τυπική υποχρέωση αλλά να ζήσετε τη μέρα σας εσείς καλά και εκείνοι καλύτερα.
 • Δύο μήνες πριν
 • Ένα μήνα πριν έως μία εβδομάδα πριν
 • Την εβδομάδα του γάμου
 • Την ίδια ημέρα
 • Επικοινωνήστε με όλους όσους ανακατεύονται με το γάμο σας για να κάνετε follow up. Βεβαιωθείτε πως όποιες τυχόν ερωτήσεις ή απορίες είχατε εσείς ή εκείνοι στις πρώτες σας συναντήσεις έχουν απαντηθεί και είστε αμφότεροι έτοιμοι και ενημερωμένοι.
 • Συναντηθείτε με το φωτογράφο για να του δώσετε την τελική κατεύθυνση και προτιμήστε τις αυθόρμητες φωτογραφίες μια που οι στημένες -όπως ίσως έχετε κιόλας διαπιστώσει χαζεύοντας άλμπουμ γάμων- είναι βαρετές, παλιακές και passe.
 • Δείτε τη λίστα της μπάντας ή του DJ. Παρόλο που ενδεχομένως δεν θα μπορέσετε να απαριθμήσετε ένα ένα τα κομμάτια που θέλετε να ακουστούν στη δεξίωση πρέπει να δώσετε την προσωπική σας λίστα με τις σίγουρες επιλογές και επιθυμίες σας. (Είπαμε όμως, αφήστε τον να κάνει τη δουλειά του και διευκρινίστε του ότι απαγορεύονται ρητά οι παραγγελιές -εκτός από τις δικές- σας)
 • Στείλτε τα προσκλητήρια ταχυδρομικά -δίνοντας μεγάλη προσοχή στην ορθογραφία των ονομάτων τους- ώστε να φτάσουν στην ώρα τους (6-8 εβδομάδες πριν από το γάμο). Ζητήστε από τους καλεσμένους σας να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους έως 2 εβδομάδες πριν (το πιθανότερο είναι πως οι περισσότεροι θα ξεχάσουν να σας απαντήσουν και θα χρειαστεί να κάνετε το follow up αφ’ εαυτού σας). Να θυμάστε πως ό,τι γράφει η πρόσκληση αυτούς έχετε καλέσει. Δηλαδή οικογένεια τάδε σημαίνει ολόκληρη η οικογένεια.
 • Δημοσιεύστε (15 μέρες πριν το γάμο σας) την αναγγελία του γάμου σε ημερήσια τοπική εφημερίδα.
 • Απολαύστε το bachelorette πάρτι. Η ευθύνη για τη διοργάνωσή του βαραίνει συνήθως την κουμπάρα ή τις φίλες σας αλλά καλό είναι να έχετε εκδηλώσει και εσείς την επιθυμία σας σχετικά με το πώς θέλετε να περάσετε εκείνη την ημέρα, τη νύχτα ή ακόμα και το ταξίδι που θα σηματοδοτήσει το τέλος της ζωής σας ως single.
 • Κάντε την προτελευταία πρόβα νυφικού, για να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας. Καλό είναι την τελευταία να την έχετε προγραμματίσει για την εβδομάδα του γάμου σας μήπως τυχόν χρειαστούν κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής αλλά αν δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο μπορείτε πάντα να την ακυρώσετε εφόσον ήδη θα έχετε διαπιστώσει πως όλα είναι τέλεια (και τίποτα δεν έχει αλλάξει) σε αυτήν την προτελευταία δοκιμή. (tip: το πιθανότερο είναι πως από το τρέξιμο θα έχετε αδυνατίσει από την πρώτη πρόβα έως σήμερα οπότε θα πρέπει να προσαρμοστεί το φόρεμα στα μέτρα σας)
 • Ολοκληρώστε τις οικονομικές υποχρεώσεις σας για να μη βρεθείτε για παράδειγμα χωρίς μπομονιέρες στην εκκλησία επειδή ξεχαστήκατε.
 • Οργανώστε τα τραπέζια της εκδήλωσης και το που θα καθίσει ο κάθε καλεσμένος. Προσέξτε ποιους θα βάλετε να καθίσουν με ποιους. Προτιμήστε τραπέζια 10 ατόμων και όχι μεγαλύτερα για να μη στριμωχτούν και να μπορούν να ανταλλάξουν και καμιά κουβέντα.
 • Αγοράστε το δώρο του/ της/ των κουμπάρου/ ας/ ων.
 • Πηγαίνετε στο κομμωτήριο για να βάψετε και να κόψετε τα μαλλιά σας -αν θέλετε- ώστε και να είναι φρέσκα αλλά και να τα έχετε συνηθίσει μέχρι την ημέρα του γάμου σας (και να έχετε και χρόνο να κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις).
 • Επιβεβαιώστε και πάλι το χρονοδιάγραμμα στους υπεύθυνους του χώρου, του catering κτλ.
 • Οργανώστε τα μικρά αλλά απαραίτητα της ημέρας του γάμου και αναθέστε αρμοδιότητες όπως: ποιος θα μοιράσει το ρύζι, ποιος θα παραλαμβάνει τα δώρα, ποιος θα είναι στις μπομπονιέρες, ποιος θα πάει τα στέφανα, το ποτήρι, το δίσκο, το νάμα, τα κουφέτα, ποιος θα συνεννοείται με ό,τι τυχόν χρειαστεί με τους υπεύθυνους του χώρου, του catering κτλ.
 • Πάρτε το νυφικό σας σπίτι! Ή κανονίστε να σας το στείλουν.
 • Αγοράστε ένα ζευγάρι flat παπούτσια a sortie με το νυφικό σας. Σίγουρα θα τα χρειαστείτε.
 • Κάντε την τελική τελική συνεννόηση με τον φωτογράφο. Δώστε του μια λίστα με τα highlights που θέλετε στα σίγουρα να απαθανατίσει και με τις συνθέσεις συγγενών και φίλων που θα πρέπει να φροντίσει να αποτυπώσει με το κλικ της μηχανής του.
 • Κλείστε μια περιποίηση προσώπου και σώματος, ένα μασάζ, ένα spa, ό,τι λαχταράτε για να είστε χαλαρή, απαστράπτουσα και ξεκούραστη. Συμπεριλάβετε και μανικιούρ, πεντικιούρ.
 • Κάντε έναν κόπο να τηλεφωνήσετε σε όσους δεν σας έχουν επιβεβαιώσει ακόμα την παρουσία τους. Το RSVP είναι μια περιττή κίνηση για εκείνους που δεν έχουν βρεθεί στη θέση σας, δεν έχουν οργανώσει γάμο ή κάποια αντίστοιχη εκδήλωση και δεν υπολογίζουν τη σημασία που έχει το να ξέρετε πόσοι στο καλό θα έρθουν τελικά.
 • Στείλτε την τελική λίστα των καλεσμένων σας στους υπεύθυνους του catering.
 • Κάντε βόλτες μέσα στο σπίτι φορώντας τα παπούτσια σας για να τα συνηθίσετε, να τα «ανοίξετε» και να μην σας χτυπάνε και σας κάνουν πληγές την ημέρα του γάμου σας.
 • Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αποχωριστείτε για λίγο τον μέλλοντα σύζυγό σας στην περίπτωση που είναι ήδη συγκάτοικός σας. Τον έντονο εκνευρισμό που έχει πιάσει α λα μπρατσέτα και τους δυο σας καλύτερα να τον βιώσει καθένας χωριστά και να αποφευχθούν αιματηρά περιστατικά. Ας λείψει και λιγάκι ο ένας στον άλλον. Σε λίγες μέρες θα υποσχεθείτε αιώνια κοινή ζωή.
 • Εξασφαλίστε πως ο κουμπάρος/ α/ οι έχουν στα χέρια τους τις βέρες και θα θυμηθούν να τις φέρουν στην εκκλησία.
 • Ξυπνήστε με την ησυχία σας.
 • Φάτε ένα πλούσιο πρωινό (μην λιμπίζεστε το μενού που διαλέξατε γιατί η μόνη περίπτωση να το γευτείτε είναι σε άλλο γάμο στον οποίο θα είστε καλεσμένη).
 • Φροντίστε να έχετε ολοκληρώσει μεγάλο μέρος της ετοιμασίας σας (μακιγιάζ, χτένισμα) προτού υποδεχτείτε φίλους και συγγενείς που θα έρθουν σπίτι σας για να σας συνοδεύσουν στο γάμο. Η δική σας συγκίνηση και αγωνία δεν χρειάζεται να μεγεθύνεται από εκείνη των αγαπημένων σας προσώπων.
 • Μην στήσετε το γαμπρό. Δεν έχει πλάκα, είναι απλώς ενοχλητικό αν όχι για τον ίδιο σίγουρα για τους καλεσμένους που ξεροσταλιάζουν σε κάποιο προαύλιο και για τον παπά που πιθανόν να εκνευριστεί και να σας κρατάει μούτρα σε όλη την τελετή.
 • Μην ξοδέψετε δυσανάλογα πολλή ώρα στους χαιρετισμούς με καθέναν χωριστά όταν φτάσετε στο χώρο της δεξίωσης. Τις κλέβετε από το συνολικό χρόνο της σπουδαίας αυτής ημέρας που σχεδιάζετε τόσο καιρό και στόχος σας προφανώς ήταν να την χαρείτε.
 • Απολαύστε την εκδήλωσή σας σαν να ήσασταν εσείς οι καλεσμένες. Μην αφήσετε τις στιγμές να πάνε χαμένες. Είναι κρίμα να μη θυμάστε τίποτα την επόμενη μέρα από το άγχος και το στρες που σας έχει πνίξει. Τόσα χρήματα, χρόνο και κόπο σπαταλήσατε για τη μέρα αυτή είναι κρίμα να πάνε στράφι.


Πηγή: http://www.queen.gr/PANTREYOMAI/HMEROLOGIO-NYFHS#ixzz2Xvu4px7k